Är det rätt att svälta sig?!


Om man går in på Google och söker på ordet Pro- Ana Så kommer det upp en hel del länkar till bloggar och sidor som handlar om Pro Ana som idag kallas för en "livsstil" istället för en sjukdom.  Det finns flera hundra bloggar som peppar andra unga tjejer att gå ner i vikt och målet är ofta att få en sådan liten midja som en åttaåring. Du får även tips på hur du ska på bästa sätt dölja din "livsstil" för dina föräldrar och syskon.


För de som inte vet är Pro Ana ett vanligt fenomen hos unga flickor runt om i världen. Det går ut på att man ska vara så smal som möjligt och de som börjar med detta och gör allt för att rasa i vikt är unga tjejer som varken är säkra på sig själva eller har allt för mycket vänner runt om kring sig. Varför ens utsätta sin egen kropp med dess lidande detta medför? Det är helt media som styr vår värld idag. Media är som en stor megafon som når ut till allt och alla med vad det är som gäller såsom mode och ideal. Det är just idealen som gör att kändisar börjar med att banta ner sig sjukligt mycket bara för att de ska känna att de passar in, efter det kommer dessa unga tjejer som ser upp till artisterna, skådisarna med mera och börjar själva banta ner sig eftersom då blir det helt plötsligt snyggt?


Det är även internet som gör att denna sjukliga livsstil sprider sig allt mer. Det finns otroligt många internetsidor som verkligen uppmanar till bantning och som de kallar det "perfektion". Är det rätt att en tjej på 17 år, som är 169 lång, väger 44 kilo?  Nej det är det verkligen inte!


Inte heller är det någon som försöker stoppa denna spridning. Istället uppmärksammar man det i media ibland så att ännu fler unga tjejer får upp ögonen för detta?! Det är inte det som behövs, det är i behov av en tystnad. Varför uppmuntra dessa tjejer? Utan internet hade inte Pro ana varit såpass stort som det är idag. Då kan man fråga sig själv, är internet egentligen bra för samhället och människors välmående?


Catwalkmodeller är ofta dessa Pro Ana flickors förebilder. "Jag ska någon dag se ut som henne", säger hon och visar en bild på en så smal tjej att man blir förvånad att hon ens kan stå på sina egna bara ben.  Den där modellen har även hon varit i denna unga tjejs situation en gång i tiden och velat bli som den där andra spinkiga modellen som hon själv såg i tidningen.


Det som är mest skrämmande med detta sätt att leva på är att de allra flesta som lider av att svälta sig sådär inte ens vet om att de har ett problem, det har blivit en vana för dem och det är deras nya liv och ser inga som helst problem med deras matvanor osv. Hur ska man kunna återhämta sig ifall man inte ens försöker eller rent ut sagt inte ens ser problemet?


Jag är rädd att detta kommer sprida sig ännu mer, likt en hemsk epidemi som vägrar att försvinna. Märker du att någon i din närhet kommer med ursäkter för att slippa äta, går ofta på toaletten direkt efter maten och börjar gå ner mycket i vikt, försök då att agera och prata med personen och framförallt stötta den!


Utan oss friska tar Pro Ana över!


Elin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0